Whatsapp ve Yeni Sözleşmesi ile Gelinen Noktada Ne Yapılmalı?


Whatsapp yayınladığı yeni gizlilik politikası ile dünya çakpında pek çok kesim tarafından tepkiler çekmeyi başarmış durumda. Tüm detayları ile bu konuyu sizler için derledik.
Whatsapp, yayınladığı yeni gizlilik politikası ile dünya çapında pek çok kesim tarafından tepkiler çekmeyi başarmış durumda.
Peki bu noktaya nasıl gelindi?
Neden böyle bir gizlilik politikası güncellemesine gidildi?
Bu konuda uzun uzadıya bir anlatıma gerek var mı bilmem ama biz bu konuda siz değerli okuyucularımıza bir kaç cümle kurma gerekliliğini kendimizde bulduk.

Whatsapp'ı Bu Duruma Ne Getirdi?

Whatsapp'ın facebook'a ait olduğuu artık bilmeyenimiz kalmadı diye düşünüyorum. 2009 yılında ortaya çıkan bu güzide program zamanla hemen her kesimin telefonunda kendine yer bulmayı başarıdı ve en sonunda 2014 yılında Facebook tarafından satın alınıp geliştirilmeye devam etti. Facebook'a geçtiği günden bu yana pek çok yazılım otoriteri tarafından whatsapp'ın gizlice insanların bilgilerini facebook üzerinden pazarlama amacıyla kullanıldığını iddia edildi ama bu durum facebook ve itibari için pekte bir anlam ifade etmedi. Ta ki 2016 Amerika seçimlerine kadar...

Bu seçimlerde facebook'un insanların özel bilgilerinin seçim amaçlı olarak Trump ve ekibi tarafından izinsizce kullanıldığı ortaya çıkarıldı.


Ortaya çıkan bu durum Facebook için ciddi bir itibar zedelenmesine yol açtı ve peş peşe mahkemeler ile durum gittikçe global bir hal aldı. Kaldı ki 2016 dan önce facebook'ta reklam veren herkes, facebook tarafından ciddi kullanıcı verilerine erişebiliyor ve kime nasıl reklam vereceğini iyi analiz edebiliyordu. Facebook'un ücretli API'leri bu durum ayyuka çıkabiliyordu. Sonuç olarak o mahkemeler ve ciddi yaptırımlar neticesinde facebook 2016 yılından bu yana daha şeffa adımlar atmaya çalışıyordu. Bu whatsapp ve gizlilik politikası bunun bir sonucu oldu.

Whatsapp'ı Kullanmaya Devam Etmeli miyiz?

Bu tam anlamıyla size kalmış olmakla birlikte mantıklı her insanın şunu anlayacağını düşünüyorum;
Whatsapp yani Facebook yıllardır bilgilerimizi izinsizce kullandı bunları global reklam ağları oluşturarak çözüm ortaklarıyla yıllarca paylaştı. Bu ilgili mahkemelerce ortaya çıkarıldı. Yani daha önce ne olduysa bundan sonrada aynı şey olmaya devam edecektir.


Zannımca whatsapp bu yasallaştırmayı da alt basamak olarak kullanıp bu durumu (bilgilerimizin 3.parti firmalarca kullanılması) bir üst seviyeye çıkarabilir. Bunlar neler olabilir derseniz suçlamaya girmemesi için örnek sunamayız. Bize biraz ürkünç geldi bunu da belirtmek isterim.

Whatsapp Alternatifi Uygulamalar

Şu sıralar herkesin internette tartıştığı ve araştırdığı şey bu.
Acaba whatsapp'tan daha güvenli hangi uygulamaları kullanabiliriz?
İleride bir gün farklı programlarda bizim bilgilerimiz kullanabilir mi?
Gibi gibi bir sürü soru ile doldu taştı sosyal mecralar.

Eski ticaret insanları tarafından kabul edilmiş bir motto vardı.

Eğer bir hizmeti ya da ürünü ücretsiz kullanıyorsanız, bilin ki oradaki gerçek ürün sizsiniz...
Ücretsiz olan her uygulama da bilgilerimiz çalınıyor diyemeyiz çünkü gerçekten çok güzel ücretisiz uygulamalar var fakat onlarda genel olarak bize reklam izletip reklam gelirleri için bizi kullanırlar. Bizde onların reklamlarını izleyip onları kullanırız karşılıklı çıkar meselesi ile bir işleyiş sürüp gidiyor uzun süredir.

Konuyu dağıtmadan whatsapp alternatifi pek çok program mevcut. Bunları küçük bir liste ile sizler için derledik;
  • Telegram
    Listenin Başını bu rus yapımı olan programa verdik. 2013 yılından beri faliyette olmalarına karşın ciddi şekilde gelişmeyi başardılar. Güvenlilik esasıyla hareket ettiklerini belirtiyorlar. Bir bakın derim.
  • Signal
    2014 yılında beri faliyetteler. Açık kaynak kodlu yapısı ile dünyaca pek çok geliştirici tarafından destekleniyor. Şifreli mesajlaşmaya gerçek anlamda inanıyorlar. Sms uygulaması olarakta kullanılıyor bilginize sunulur...
  • Viber
    Amacı skype'ye rakip olmaktı aldı başını gitti dünya çapınca kullanıcı sayısı olarak ciddi rakamlara ulaştı. Yine Sms uygulaması olarak kullanılabilmekte.
  • ICQ
    Kökeni 1995 yıllarına dayanan bu İsrail yapımı anlık mesajlaşma uygulaması yine güvenlilik esasıyla hareket etmektedir. Yine diğer rakipleri gibi pek çok platformda hizmet verebiliyor.
  • BİP
    Turkcell tarafından geliştirilen bu yazılım yerli ve milli olmakla bilikte her çene gün geliştirilmekte ve ciddi download rakamlarına ulaşmaktadır.
Listenin küçük olacağını belirtmiştik. Okuyucu arkadaşlarımızın bu listeye eklyeceği pek çok uygulama vardır eminiz.

Evet, sevgili okuyucularımız tüm durum bunlardan ibaret. Komplo teorisyenleri tarafından söylenen sözleri göz ardı etmenizi tavsiye ediyorum. Size en uygun uygulamala ile anlık veri ve metin transferi yapabileceğiniz düzinelerce programı kullanabilirisiniz.
Naçizane tavsiyemiz şudur;
"Size en uygun gelen kullanışlı olan işinizi çözebildiğiniz uygulamayı kullanın. Bir uygulamanın popüler olmasını beklemenize gerek yok."
Paylaş:
Destek Talebi

Değerli müşterilerimiz eğer kullanıcı adınız ve parolanızı biliyorsanız sorununuzun daha hızlı çözüme kavuşması adına lütfen kullanıcı panelinden destek talebinde bulununuz.
Kullanıcı/Müşteri Girişi

X