Hosting Nedir?


Hosting tanımı ve çeşitleri hakkında sizler için derlediğimiz makalemizi okumak için web sitemizi ziyaret ediniz.
Hazırladığınız web sayfalarını yüklemek için bir alana ihtiyacınız vardır. Sitenizin çalışması için ayarlanmış olan sunucularda sizin için ayrılan alana hosting denir. Hosting hizmeti bilgisayarlardan daha güçlü olan sunucu dediğimiz makinalar üzerinden sağlanmaktadır. Sunucular sürekli açık ve günün her saati erişilebilir olmak zorundadır. Günün herhangi saatinde web sitenize girmek isteyen biri olduğunda, kişinin ekranında web sitenizin açılması için kişinin bilgisayarının hosting hizmeti aldığınız sunucu bilgisayarlarından kendi bilgisayar ekranına veri taşıması gerekir.
Sunucular datacenter denilen özel odalarda saklanmaktadır. Bu odalarda sürekli olarak bir sistem mühendisi, jeneratör, klima, metro internet olması gerekir. Tüm bunlarla verilen hizmetler bütününe hosting hizmeti denmektedir.

Hosting Türleri Nelerdir?


Dedicated Server: “Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS: İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize tercüme edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir. VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.


VPS: İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi mümkündür. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting: Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.

WordPress Hosting: WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.

Cloud Hosting: Dilimize “bulut sunucu” olarak tercüme edilebilecek bu teknoloji; birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Kurumsal Hosting: Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.

E-Posta Sunucusu : E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.
Paylaş:
Destek Talebi

Değerli müşterilerimiz eğer kullanıcı adınız ve parolanızı biliyorsanız sorununuzun daha hızlı çözüme kavuşması adına lütfen kullanıcı panelinden destek talebinde bulununuz.
Kullanıcı/Müşteri Girişi

X